Geit-gooien in Spanje

In Spanje heeft men aardig wat vreemde tradities, dit is er één van…

Elk jaar op de vierde zondag van januari vindt in een klein plaatsje, Manganeses de la Polvorosa genaamd, het ‘Geit-gooien festival’ plaats, ter ere van St. Vincent de Paul, hun patroonheilige. Dit festival bestaan al zolang dat niemand weet hoe lang.

Dit barbaarse festijn houdt het volgende in:

Een jonge man haalt een geit uit het dorp, hij bindt het vast en hijst het arme  dier naar boven vanuit de toren van de lokale kerk. Vervolgens gooit hij de geit zo’n zestien meter naar beneden… De bewoners vangen het dier op met een dekzeil. Sommige geiten overleven het, andere niet.

Diverse dierenrechtenorganisaties hebben hier tegen geprotesteerd en in 2002 werd het officieel verboden, maar daar trekken de bewoners van dit primitieve dorp zich niks van aan.

Historici weten niet precies waar deze vreemde traditie vandaan komt. Waarschijnlijk spelen ze het verhaal van een legende na van een achttiende-eeuwse priester die een geit had die hij altijd melkte voor de arme bevolking. Op een dag volgde de geit de priester naar de kerk, naar de toren en toen de klokken gingen luiden sprong de geit van schrik naar beneden.

Echt iets om na te spelen… Toch?

 

Advertenties

Een reactie op “Geit-gooien in Spanje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s