Succes: massaslachting Gadhimai festival verboden

De wrede massaslachtingen van dieren tijdens het Gadhimai festival in Nepal zijn vanaf nu verleden tijd*. Dit fantastische nieuws werd vorige week bekend gemaakt door de religieuze leiders van de tempel waar het festival gehouden werd.

Motilal Prasad, secretaris van de Gadhimai tempel: “We hebben besloten om het offeren van dieren volledig te stoppen. Ik besef dat de dieren heel veel op ons lijken, ze hebben dezelfde organen en voelen dezelfde pijn”.

Jarenlange campagne
Het verbod op de oude traditie is een overwinning voor dierenwelzijnsorganisaties over de hele wereld en spaart de levens van miljoenen dieren in de toekomst. Het besluit werd genomen na grondige onderhandelingen met de tempelleiders en het jarenlange campagne werk van Animal Welfare Network Nepal (AWNN), met hulp van diverse internationale organisatie als Humane Society India (HSI) en Compassion in World Farming (CIWF).

Wat is het Gadhimai festival?
Gadhimai is ‘s werelds grootste offerfestival, waar al sinds 265 jaar elke vijf jaar honderdduizenden dieren op een zeer brute wijze worden geofferd aan de goden. Naar schatting werden in 2009 meer dan 500.000 buffels, geiten, kippen en andere dieren onthoofd. Duizenden bussen, tractors en karretjes met mensen en dieren bewegen zich voort over de stoffige toegangsweg naar Gadhimai voordat het festival begint. Het festival wordt traditioneel geopend door een geestelijke die vijf druppels van zijn eigen bloed laat vloeien over de grond.

Daarna volgt het offeren van een rat, kip, duif, geit en varken. Vervolgens lopen honderden mannen tussen de dieren door met enorme machetes om de dieren te onthoofden. De aanblik en de geluiden tijdens de massaslachting zijn onvoorstelbaar. Plassen bloed, paniekerige dieren en kinderen met wijd opengesperde ogen. Sommige mensen drinken het bloed zelfs direct uit de onthoofde karkassen. Hindoes geloven dat het slachten van de dieren geluk zal brengen en dat hun wensen verhoord zullen worden.

Ondertussen is de slachting een lucratieve zaak voor het organiserend comité. Dat verdient omgerekend zo’n 5,7 miljoen euro aan de verkoop van buffelvlees en -huiden, de verhuur van stalletjes en logistieke diensten. Bezoekers betalen 36 cent om binnen te komen en het offerfestijn bij te wonen.

In 2014 werden, naar aanleiding van internationale protesten en een verbod op het transporteren van dieren van India naar Nepal, veel minder dieren geofferd.

Internationale actie
Door diverse dierenwelzijnsorganisaties zoals CIWF werden educatie- en campagnemateriaal geleverd dat ter plekke gebruikt werd door AWMM in Nepal. Maar liefst 134.000 mensen over de hele wereld ondertekenden de internationale petitie van CIWF tegen de massale slacht.

Het is nog niet voorbij
Dit is een baanbrekend moment voor de dieren, maar er is nog veel werk aan de winkel voordat het volgende festival plaatsvindt in 2019. Campagne- en educatiewerk zullen hard nodig zijn om een nieuwe, positieve invulling te geven aan het Gadhimai festival, en deelnemers het leven zullen vieren, in plaats van de dood.

Bron: Diversen

* Hoewel er enige onzekerheid is over een wel of (nog) niet definitieve verbod ben ik er hier van uitgegaan dat dit er wel komt.

Foto’s: De hel van Nepal: Gadhimai 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s