Kaporos, een wreed Joods ritueel

Kaporos (Kapparot, Kapporois, Kappores) is de naam van een Joods ritueel waarbij kippen aan hun poten worden rondgeslingerd door Joden die door middel van dit ritueel ‘betalen voor hun zonden’. Door de kip rond te slingeren brengen de Joden hun zonden over naar het dier dat vervolgens wordt geslacht. Daarna moet het lijk van de kip worden geschonken aan arme mensen. Helaas belanden de dode kippen tegenwoordig vaker bij het afval dan op het bord van arme mensen.

k

Het Kaparos ritueel vindt elk jaar plaats, in de tien dagen tussen het Joodse Nieuwjaar, Rosj Hasjana en Yom Kippur, de dag van de verzoening, de meest heilige dag van het jaar voor de Joden. Tienduizenden kippen worden vermoord om het Joodse volk ‘van hun zonden te verlossen…’ Mannen gebruiken hanen, vrouwen hennen. Tijdens het ritueel zingen de Joden.

Veel Joden zijn huiverig om dit ritueel te beëindigen omdat het al meer dan 2000 jaar een belangrijk ritueel in hun religie is. Dit gruwelijke ritueel staat echter negens formeel in het Oude Testament of de Talmoed. In plaats van de kippen te mishandelen mogen Joden ook geld geven aan goede doelen en dat is wat de meeste Joden tegenwoordig doen. De Ultra-Orthodoxe Joden gebruiken echter nog altijd levende dieren. Elk jaar zijn meer dan 50.000 dieren hiervan het slachtoffer.

Kippen die gebruikt worden hebben meestal al een miserabel leven achter de rug, gelijkwaardig aan dat van kippen in de bio-industrie. Dierenrechtenorganisaties hebben ernstige bezwaren tegen Kaparos, maar ook vooraanstaande Joodse intellectuelen zijn er tegen omdat het Joodse wetten tart zoals: tza’ar Ba’alei chayim (dierenmishandeling), bal tashchit (verspilling) en de oprichting van n’veilah (karkassen ongeschikt voor consumptie)..

Bron (Engels)

Update: Uitgebreid artikel uit 2018 op VRT NWS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s