Dierbewust op vakantie

Op vakantie kun je worden geconfronteerd met allerlei attracties waarbij (wilde) dieren betrokken zijn. Een ritje op een olifant, een dansende beer, stierenvechten, op de foto met een geketende leeuw: het zijn slechts een paar voorbeelden. Exploitatie van dieren onder het mom van ‘vermaak’ komt helaas vaak voor. En ook in exotisch eten en souvenirs kan veel dierenleed verborgen zitten. Voorkom dat je bijdraagt aan dierenleed. Zorg dat je goed bent geïnformeerd voordat je op vakantie gaat. Toerisme brengt nog altijd veel geld in het laatje. Wanneer jij als toerist besluit je geld anders, en niet aan dierenleed, te besteden, brengt dat een positieve verandering teweeg.

Vervoer
Op het eerste gezicht lijkt het misschien weinig kwaad te kunnen om tijdens je vakantie een ritje te maken op een paard of ezel, of zelfs op een kameel of lama. Ze zullen het wel gewend zijn, toch? Dat hoeft dus niet.

Niet zomaar onschuldig vermaak
Er zijn tal van zaken waar je op moet letten alvorens je gebruik maakt van een dier voor je vervoer. De dieren moeten bijvoorbeeld vaak uren achter elkaar werken onder slechte omstandigheden in heet weer. Ze hebben daarbij meer dan eens geen beschikking over water, eten, onderdak. Ze moeten immers geld verdienen voor de eigenaar.

Waarop kun je letten?
Mocht je wel besluiten je met een dier te laten vervoeren dan staan hieronder een aantal tips om op te letten.

Vermijd ritjes op wilde dieren:
Ze zijn vaak gevangen in het wild, er wordt niet goed voor ze gezorgd (dat wil zeggen, nooit zo goed als een dier zichzelf verzorgt in vrijheid) en de trainingsmethodes zijn altijd wreed!

Laat je niet vervoeren door dieren met verwondingen:
Kijk vooral naar de plekken bij de mond/bek, ruggengraat en buik. Dit zijn de plekken waar de zadels/tuigen mee in contact komen.

Ga niet met meer dan 1 persoon op een dier zitten:
Het dier moet makkelijk kunnen lopen en meerdere personen zorgen daar natuurlijk niet voor. Als het dier zichtbaar tegenstribbelt als je plaatsneemt, ga er dan zo snel mogelijk van af. Wees niet verantwoordelijk voor meer leed.

Ook bij een paard en wagen moet je goed opletten of het niet te zwaar geladen is:
Ga niet met meerdere personen in een kar die duidelijk voor 1 persoon bedoeld is. Kijk vooral verder dan de mooie wagen en kies een dier dat er gezond en sterk uitziet. Uitstekende botten, ingevallen ruggen, zichtbare ribben en ruggenwervels zijn dat dus niet!

Al met al: beter niet doen!

Souvenirs
In de lokale winkeltjes liggen vast tal van prachtige souvenirs die je voor jezelf of je familie en vrienden mee naar huis wilt nemen. Het is belangrijk na te gaan waar de souvenirs van gemaakt zijn. Je kunt namelijk spulletjes aantreffen gemaakt van bont, schildpadden, slangen of krokodillen, ivoor, tanden, zeepaardjes, etc. Vermijd alle souvenirs die van dieren zijn gemaakt. Ook worden er veel mooie items van hout aangeboden. Bijvoorbeeld van teakhout of mahonie. Houten souvenirs worden vaak gemaakt van regenwoudhout. Helaas komt bij de kap van dat hout ook heel veel dierenleed voor. Leefomgevingen van wilde dieren worden weggevaagd of ze komen tijdens de kap al om. Vraag daarom altijd na waar een product van is gemaakt. Koop dierbewust en diervriendelijk!

Exotisch eten
Natuurlijk is het leuk om in je vakantieland kennis te nemen van de gebruiken en de cultuur op te snuiven. Zo zul je in verre landen een schat aan nieuwe eetbare dingen tegenkomen. Zorg er echter voor dat je altijd weet wat je eet.

Brute slachtingen
Voor apenvlees, ‘bush meat’ worden verschillende (bedreigde) apensoorten op vreselijke wijze afgeslacht. Voor walvis- en dolfijnenvlees leveren de dieren op grote schaal een verschrikkelijke doodstrijd. Haaien worden van hun vinnen ontdaan en compleet hulpeloos terug in zee gegooid, alleen maar voor haaienvinnensoep. Schildpadden worden nog urenlang levend met vastgebonden voorvinnen vervoerd op boten en vrachtwagens om vervolgens ‘vers’ in de soep te belanden. Eigenlijk zou je als toerist dus niet zo maar alles in je mond moeten stoppen wat je gepresenteerd wordt. Naast dat het gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid, kan er ook veel dierenleed aan vooraf gegaan zijn.

Weet wat je eet
Niet altijd wordt vermeld wat er in gerechten zit. Zo kan het voorkomen dat je makkelijk ganzenpaté walvis, aap, haai, dolfijn of schildpad zit te eten. Zoals hierboven beschreven, worden veel van deze dieren op gruwelijke wijze geslacht voor de consumptie door toeristen. Probeer daarom voor de vakantie de namen van de dieren te leren in de taal van het land. Dan kun je herkennen wat je eet en er bewust voor kiezen geen dierenleed te eten.

Vermaak met dieren
Daarnaast kun je in veel landen shows met dieren zien, ritjes op dieren maken, etc. Bedenk dat praktisch alle dieren die gedwongen worden ‘leuk’ te zijn voor mensen mishandeld worden. Werk dus nooit aan mee.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • ritje op een olifant
  • show met dolfijnen
  • stierengevechten
  • bezoekje aan een knuffelfarm

Bron: Dierbewustleven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s