Zuivel en hormonen

Zo’n acht- tot tienduizend jaar geleden begon de mens vee te houden en ook melk te drinken. Nomaden die koeien hebben, melken de koe geregeld, ook als de koe zwanger is, maar niet meer na drie maanden zwangerschap. De koe krijgt daar bijna zes maanden per jaar rust.

Hoe anders is het hier in het Westen. Drie dagen nadat de koe een kalf heeft gekregen wordt ze twee keer per dag gemolken en produceert ze vervolgens tien maanden melk. Omdat ze na tien maanden niet meer zo’n goede melkproductie heeft, wordt de koe drie maanden na haar bevalling alweer zwanger gemaakt en zo’n zwangerschap duurt ongeveer negen maanden. Dat betekent dat de koe gemiddeld genomen drie maanden per jaar niet zwanger is en alleen in de laatste twee maanden van de zwangerschap niet wordt gemolken. Dat heet dan een droge koe.

Tegenwoordig produceert een goede koe zo’n 7800 liter per jaar, dat is 25 liter per dag en drie keer meer dan honderd jaar geleden. Een koe kan zo’n twintig jaar oud worden, maar wordt meestal na vijf jaar geslacht, omdat de melkproductie afneemt. Het merendeel van onze melk komt dus van zwangere koeien. Deze melk bevat zwangerschapshormonen. Dat staat niet op de verpakking. Het betekent dat er werkzame hoeveelheden oestrogenen en groeihormonen in melk zitten. Jongens en mannen die melk drinken plassen aantoonbaar meer oestrogeen uit en hun testosterongehalte daalt.

De groeihormonen (IgF-1 en betacelluline) bevorderen de groei van cellen. Melk verhoogt de bloedsuiker en vooral de insulinerespons. Kankercellen hebben dit nodig voor de groei. Bij kinderen die melk drinken wordt een twintig tot dertig procent hoger gehalte aan groeihormoon gevonden. Nederlanders zijn niet voor niets zo lang.

Maar zou het hoge aantal gevallen hormoongevoelige kankers in Nederland de prijs zijn die we hiervoor betalen? Er is geen volwassen zoogdier dat nog aan de uiers van een ander hangt. Alle geweldige marketing ten spijt, we hebben geen zuivel nodig. Wil je toch iets van zuivel, dan lijkt yoghurt het beste, het bevat iets minder groeihormonen, maar wil je wel dat je nog gaat groeien of dat je kankercellen stimuleert in hun groei?

Bron: GezondheidNu

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s