Honden en katten in Azië: voedsel, leer en bont

Voor ons zijn honden en katten huisdieren, meestal zelfs een deel van het gezin. Hoewel honden en katten in sommige Aziatische landen ook als huisdier gehouden worden, gebruikt men hen ook voor minder liefdevolle zaken….

10

In bepaalde gebieden worden honden en katten beschouwd als voedsel, net als in het Westen koeien, varkens en kippen als voedsel beschouwd worden. Hun huid wordt bewerkt tot leer, hun vacht tot bont en beiden zijn ook hier in het Westen (onder een andere naam) te koop in de vorm van bijvoorbeeld leren handschoenen of een bontkraag. Dus als je leer of bont draagt is de kans aanwezig dat je de soortgenoot van je huisdier draagt…

Honden- en kattenvleesconsumptie in Azië
In China en Korea worden enorme hoeveelheden honden- en kattenvlees gegeten. Ook in Cambodja, Laos, Thailand, Vietnam, de Filippijnen en Myanmar (voorheen Sovjet-Unie) worden honden en katten als voedsel gebruikt, al ligt de consumptie daar iets lager.

Het eten van honden- en kattenvlees is een nieuw fenomeen. De bewering dat  het deel uitmaakt van de traditionele kookkunst is niets meer of minder dan een publiciteitsstunt van de voedingsindustrie. Honden en katten vormen eenvoudigweg een gemakkelijke en goedkope voedingsbron. In veel van de Aziatische landen wordt het slachten van honden slechts enkele generaties lang beoefend. Katten worden voornamelijk in China, Korea en delen van Indonesië gegeten.

Het geschatte aantal honden dat voor consumptie werd gebruikt in 2003 lag tussen de 13 en 16 miljoen (bron: Animal People); voor katten bedroeg dit aantal in 2008 4 miljoen. Het is verboden om hondenvlees te eten in Hong-Kong, Zuid-Korea en de Filippijnen. Ondanks dit verbod groeit het aantal geslachte honden nog ieder jaar.

De honden en katten worden opzettelijk gruwelijk mishandeld voordat zij worden geslacht. Men gelooft dat het lijden van de dieren het vlees beter zal maken. Maar ook als mishandeling niet de bedoeling is, zijn de methodes zeer pijnlijk. Bronnen in China onthullen dat honden en katten in de nek of hals worden gestoken, in kokend water worden gegooid of worden geëlektrocuteerd, opgehangen of op hun kop  geslagen met een plank – terwijl het dier nog bij bewustzijn is!

Er zijn verscheidene, elkaar tegensprekende mythes over hondenvlees. In de zomer eten Koreanen hondenvlees om af te koelen. In China wordt het  ’s winters gegeten om warm te blijven.

Grote afzetmarkt voor honden- en kattenleer
De afzetmarkt voor honden- en kattenleer is nog groter dan de bontmarkt, omdat de oorsprong van deze leerproducten nauwelijks te traceren is. Er kan namelijk geen DNA-test worden uitgevoerd omdat de haren van de vacht zijn verwijderd.

Tóch kun jij als consument iets doen!
Koop in elk geval geen leren artikelen die afkomstig zijn uit Azië (bijvoorbeeld China, Zuid-Korea, Thailand, Vietnam, Cambodja, de Filippijnen en Indonesië). Dat is vaak wel verleidelijk omdat die artikelen heel goedkoop zijn. Is het artikel niet gelabeld, vraag dan aan de verkoper uit welk land het artikel afkomstig is. Als de verkoper dat niet weet, koop het betreffende artikel dan niet, hoe jammer je dat ook vindt. Alleen als het label rund- of kalfsleer vermeldt, kun je erop vertrouwen geen honden- of kattenleer te kopen.

Veel voorkomende hondenleer en kattenleer producten
Van de volgende artikelen is bekend dat er honden- en kattenleer in verwerkt kan zijn:

 • autobekleding
 • schoenen
 • riemen
 • handtassen
 • portefeuilles
 • golfhandschoenen
 • tuinhandschoenen
 • inlegzooltjes
 • medische en orthopedische producten
 • kauwstaafjes voor honden
 • drumvellen en gitaren

Bont van honden en katten
De raccoonhond (ook wel wasbeerhond genoemd) behoort tot de familie van hondachtigen (Canidae). De raccoonhond komt vooral voor in China, Korea, Japan en het noord-oosten van Rusland. Het bont van de raccoonhond valt niet onder het Europees importverbod op honden- en kattenbont, terwijl de raccoon wel tot de hondenrassen wordt gerekend. Het gaat er ook niet om of de raccoonhond wel of niet onder het Europees importverbod valt, maar om het stoppen van het levend villen van dieren. Daarom zou ook de raccoonhond onder dit importverbod moeten vallen.

Kleding met raccoonbont is nu volop verkrijgbaar
In de kledingcollecties voor de herfst en winter is weer veel raccoonbont gesignaleerd. Vooral de met bont gevoerde capuchon van jassen is populair. Het bont is niet gelabeld als “echt” bont, waardoor het verkocht wordt als imitatiebont. Ook de winkelier of leverancier heeft het ingekocht als imitatiebont en weet dus niet dat het om het bont gaat van levend gevilde raccoonhonden.

Koop geen verdacht imitatiebont en bezorg de handel een strop!
Je koopt natuurlijk geen écht bont, maar misschien wel imitatiebont. Maar: is het wel imitatiebont? Want wat ‘imitatiebont’ wordt genoemd kan wel degelijk honden- of kattenbont zijn. Dat is namelijk goedkoper. Door het bedrieglijke label wordt u op het verkeerde been gezet en werkt u nietsvermoedend indirect mee aan het in stand houden van deze handel. En daarmee ook aan het dierenleed in Azië.

Hoe weet je of je met verdacht imitatiebont te maken hebt?
Kijk eerst of het artikel:

 • ongelabeld is; of
 • als imitatiebont gelabeld is; of
 • met een bekende of onbekende exotische naam gelabeld is; of
 • als konijnenbont gelabeld is.

Als er een label is, controleer dan de herkomst van het artikel. Komt het uit een Aziatisch land zoals China, Zuid Korea, Thailand, Vietnam, Cambodja, de Filippijnen en delen van Indonesië, test het artikel dan op echtheid met de bont- of vuurtest. Ook wanneer het artikel niet gelabeld is en de verkoper je geen informatie kan verstrekken over de herkomst kunt je deze test uitvoeren. Helaas geeft de bont-of vuurtest geen 100% uitsluitsel meer. Het enige wat je kunt aantonen is dat iets van echt bont is.

Hoe kun je de bont- of vuurtest uitvoeren?
Trek een paar haartjes uit het imitatie-(?)bont en neem ze mee naar buiten. Steek de haartjes aan met een lucifer of aansteker. Ruiken de haartjes naar verschroeid haar dan weet je dat je met echt bont te maken hebt. Ruiken de haartjes naar plastic en komen aan de topjes van de haartjes harde bolletjes dan kan het imitatiebont zijn, maar het kan ook echt bont zijn! Want door de sterke chemische behandeling van o.a Polymeren en Teflon kan echt bont bij verbranding ruiken naar plastic, net als bij imitatiebont! Ook wordt het bont geschoren, gekleurd of gebleekt, zodat het eruit ziet en aanvoelt als imitatiebont. Of er sprake is van honden- of kattenbont is alleen vast te stellen met de SIAM- methode

Let op: Vroeger kon u bont herkennen omdat de onderhuid altijd van leer was. Tegenwoordig wordt het bont ook op stof of op gaas gemaakt, zodat jij als consument denkt dat je met imitatiebont te maken heeft. Het beste is om geen imitatiebont meer te kopen!

In welke artikelen kan honden- of kattenbont zijn verwerkt?

 • kragen van jassen
 • randen aan handschoenen
 • randen aan schoenen, pantoffels en laarzen
 • speelgoedmuisjes
 • binnenvoeringen van jassen
 • krabpalen voor katten
 • haarspeldjes, bandjes en andere haaraccessoires
 • tassen

Welke honden- en kattenrassen zijn het meest geliefd voor hun vacht?

 • labrador
 • golden retriever
 • herdershond
 • Schotse collie
 • sint-bernardshond
 • raccoonhond
 • grijze en rode kat

Weet je dat?

 • Er sinds 1 januari 2009 een importverbod geldt in Nederland voor honden- en kattenbont?
 • Het honden- en kattenbont nu geïmporteerd wordt in Nederland als imitatiebont?
 • Ook bekende merken honden- en kattenbont als imitatiebont verkopen?

Opsporingsmethode
De herkomst van honden- of kattenbont wordt vaak verdoezeld door het gebruik van andere benamingen, zoals konijn, een fantasienaam of imitatiebont. Dat gebeurt op vrachtbrieven, maar ook op etiketten en labels. Natuurlijk is dat een vorm van consumentenmisleiding: we zouden immers nooit willens en wetens honden- of kattenbont kopen.

Met het blote oog kunnen we chemisch behandeld honden- of kattenbont bont niet onderscheiden van een andere bontsoort of imitatiebont.

Via microscopisch onderzoek kan wel worden aangetoond  of het bont al dan niet echt is. Synthetische vezels hebben namelijk doorgaans een andere, gladdere structuur dan haar van zoogdieren. Via een DNA-analyse kan dan worden bepaald of het dierlijke bont afkomstig is van een konijn of niet. Maar ook hier geldt weer dat agressieve chemicaliën de DNA-moleculen kunnen hebben aangetast, zodat de analyse geen uitsluitsel geeft.

De DNA-methode is elk geval niet geschikt om aan te tonen dat het specifiek om honden- of kattenbont gaat. Dat kan alleen via de SIAM-methode.

SIAM-methode
De SIAM-methode is de enige methode om honden- of kattenbont als zodanig te identificeren. Er is maar een heel klein stukje van één enkele haar voor nodig. De methode is enkele jaren geleden ontwikkeld in Duitsland door het onderzoekslaboratorium Gene-Facts in samenwerking met het Institute of Technical Biochemistry van de Universiteit van Saarbrücken. SIAM staat voor ‘Species Identification of Animals by Maldi-tof mass spectometry’. Inmiddels heeft onderzoek uitgemaakt dat de SIAM-methode heel betrouwbaar en nauwkeurig is – zelfs als het bont chemisch behandeld is!

De SIAM-methode kan dus helpen honden- en kattenbont te traceren – maar wordt nauwelijks toegepast. Hoe komt dat?

De methode is er, maar wordt nauwelijks toegepast
Volgens minister Verburg ligt het toezicht op de naleving van het importverbod in handen van de douane en de Voedsel en Warenautoriteit (VWA): de douane zou controles uitvoeren en bij een vermoedelijke schending van de wet het onderzoek overdragen aan de VWA. De VWA analyseert het product vervolgens in zijn laboratorium met behulp van microscopische detectie. Blijkt daaruit dat het gaat om dierlijk bont in plaats van imitatiebont, dan wordt met microscopisch onderzoek vastgesteld of het afkomstig is van een konijn. Is dat niet het geval, dan wordt het materiaal aangeboden aan een extern laboratorium waar de SIAM-methode wordt toegepast.

Inmiddels weten we echter dat de douane nauwelijks toezicht uitoefent: bij navraag bleek dat slechts 1% van alle geïmporteerde goederen wordt gecontroleerd. De controle is fiscaal niet interessant, zo werd gezegd … Zodat de wet massaal geschonden wordt.

Slechte leefomstandigheden
Honden en katten in Azië worden opgesloten in kleine hokken. Vaak worden ze zelfs vastgebonden. Ze leven onder barbaarse omstandigheden en krijgen een soortgenoot als voedsel toegediend. Ze worden geslagen en geschopt. Iedere beschrijving van de slechte leefomstandigheden van honden en katten in Azië schiet hier te kort. In China bijvoorbeeld worden honden en katten gefokt in het noordoosten van het land, omdat de temperaturen daar extreem laag zijn. Door de kou krijgen de honden een goede ondervacht, wat goed is voor de kwaliteit van het bont …

Bron: Stop honden- en kattenbont

2 reacties op ‘Honden en katten in Azië: voedsel, leer en bont

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s