Hoe ziet Europa’s grootste biologische legkip boerderij er echt uit?

Tijdens een onderzoek van Animal Equality op twee biologische legkip boerderijen in Duitsland werden schokkende situaties van extreem dierenleed aangetroffen. Beide boerderijen buiten zo’n 30.000 legkippen uit. Eén van deze bedrijven levert eieren aan ‘Deutsche Frühstücksei GmbH’, Duitslands grootste eieren leverancier en tevens één van de grootste eieren leverancier van Europa. Dit bedrijf levert aan alle supermarkten en grote winkelketens in Duitsland en is toonaangevend voor de levering van eieren in heel Europa.

Wat trof het onderzoeksteam zoal aan:

  • Er leven meer dan 10.000 dieren in één stal, onder het vuil, stof en ontlasting;
  • Er liggen dode dieren tussen de levende dieren;
  • Het merendeel van de kippen heeft nog paar een paar veren, het gevolg van stressgerelateerd veren plukken;
  • Door gebrek aan hygiëne is er veel sprake van ontstekingen en andere verwondingen bij de dieren.

Kippen zijn gevoelige dieren die ernstig lijden in de eierindustrie. Moeder kippen zijn zeer aanhankelijk en zorgzaam. Ze communiceren al met hun kuiken als het nog in het ei zit. Op kipfabrieken als deze zien kippen hun soortgenoten doodgaan. Moeders krijgen nooit de kans hun kuikens groot te brengen en te zien opgroeien.

Kippen zijn intelligente en sociale dieren die in het wild in kleine familie-eenheden leven. Ze zijn heel goed in staat mededogen te voelen en zijn toegewijde, zorgzame moeders. Moeder kippen verdedigen hun pasgeboren baby’s onbevreesd tegen de vijand om te zorgen dat ze veilig en beschermd zijn. Kippen hebben sterk ontwikkelde cognitieve en communicatieve vaardigheden en ze zijn zeer sociaal. Kenmerken die voorheen alleen toegekend waren aan primaten, zoals de mens.

Een studie in 2011 heeft aangetoond dat volwassen kippen het vermogen tot mededogen bezitten wat betekent dat ze worden beïnvloed door wat er met hun soortgenoten om hen heen gebeurt. Daarom lijden ook kippen in de voedselindustrie.

Zijn legkippen dan wel gelukkig op een biologische boerderij? Dat was de vraag die het onderzoeksteam zichzelf had gesteld en het antwoord was duidelijk.

Op de website van Deutsche Frühstücksei GmbH heeft men het over moderne, diervriendelijke legkippen, strikte hygiënische omstandigheden en regelmatig veterinaire inspecties om het welzijn van de kippen te garanderen.

De beelden laten helaas heel iets anders zien…

Bron: Animal Equality

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s