‘Debeaking’: mutilatie van snavels

Onderstaande video is een promo van het bedrijf dat martelwerktuigen maakt: De debeaking machine’. Hiermee wordt een groot stuk van de snavels van kuikens in de veeindustrie afgebrand.

De veeindustrie beweert dat dit proces vergelijkbaar is met nagels knippen, maar het is allang bekend dat dit niet klopt. In een snavel zitten namelijk allerlei bloedvaten, pijnreceptoren en sensorische zenuwen waarmee kippen voedsel kunnen opsporen, met name in het uiteinde van de snavel, het deel dat er afgebrand wordt. Het is pijnlijk, het is zelfs zo pijnlijk dat sommige kuikens ter plekke sterven van de shock en anderen korte tijd later door honger of dorst omdat ze hun snavel niet (zonder pijn) naar behoren kunnen gebruiken.

In de bio-industrie is dit proces geautomatiseerd en nog veel pijnlijker en traumatisch voor de kuikens.

Waarom wordt dit gedaan?
Dat doet men omdat legkippen meestal met velen in relatief kleine ruimtes gehouden worden, als kooikippen of scharrelkippen of zelfs soms als vrije uitloopkippen hebben ze te weinig ruimte om zich normaal te kunnen bewegen. Onder andere hierdoor raken de kippen gefrustreerd en gaan ze elkaar pikken, wat de kippenboer vertaalt al ‘beschadigen’ en dat kost ze geld. Dus branden ze de snaveltjes er af.

Afschuwelijk nietwaar?
Je bent geboren als hennetje en niet als haantje, dus je wordt gelukkig niet kort na je geboorte vermalen omdat je geen eieren kunt leggen, maar je krijgt wel met dit soort marteling te maken voordat je de rest van veel te korte leventje in een kleine ruimte met heel veel soortgenoten eieren mag gaan leggen. Dat is, als je het zo lang uithoudt…

Er is maar één oplossing voor dit probleem:
Eet geen eieren, laat je niet in de maling nemen door misleidende etiketten en verpakkingen van blije kippen, want legkippen zijn niet blij.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s