De nachtmerrie van legkippen

Elk jaar worden 220 miljoen legkippen blootgesteld aan een nachtmerrie die twee jaar zal duren. Slechts een paar dagen oud worden zonder pijnstilling hun snaveltjes afgesneden. Veel kuikens sterven aan uitdroging en een verzwakt immuunsysteem omdat ze door de pijn hiervan niet meer kunnen eten. Mannelijke kuikens zijn nutteloos voor de eierindustrie, dus worden jaarlijks miljoenen haantjes levend versnipperd of vergast.

Hierna worden ze met andere kuikens in een piepkleine kooi geplaatst waar ze zo weinig ruimte hebben dat ze niet eens hun vleugels kunnen spreiden. Omdat er zo weinig ruimte is plassen en poepen ze op elkaar. De stank van ammoniak en uitwerpselen in de benauwde en smerige schuren is ondragelijk en veroorzaakt ziektes. Veel vogels sterven en degenen die overleven worden vaak gedwongen te leven tussen hun overleden lotgenoten die in de kooi blijven liggen en wegrotten. Het licht in de schuur wordt dusdanig gemanipuleerd dat er een maximum aan eieren gelegd wordt. Periodiek worden ze twee weken lang alleen gevoed met caloriearm voedsel waardoor ze meer eieren gaan leggen.

Na twee jaar zijn de legkippen uitgeput en gaan ze minder eieren leggen. Deze opgebruikte kippen gaan vervolgens naar het slachthuis waar hun keel wordt doorgesneden. Tegen de tijd dat ze daar zijn heeft ongeveer 29% van alle kippen gebroken botten als gevolg van verwaarlozing en ruwe behandeling. Hun uitgemergelde lichamen zijn beschadigd waardoor hun vlees in het algemeen alleen nog maar kan worden gebruikt voor soepvlees of in blokjes gesneden als toevoeging in ander voedsel.

Als je dit allemaal weet wil je toch geen eieren en kip meer eten? Het is makkelijker dan je denkt om het uit je dieet te laten. Vandaag de dag zijn er genoeg plantaardige vervangers op de markt om lekker en gezond te kunnen eten zonder mee te hoeven werken aan dit dierenleed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s