Het verzorgen van huis- en hobbydieren tijdens warm weer

In de zomer kan het nog wel eens flink warm worden, ook voor je huisdier. Veel van onze huisdieren kunnen daar niet zo goed tegen. Ze hebben bijvoorbeeld geen zweetklieren waarmee ze hun lichaam kunnen koelen zoals wij. Oververhitting kan gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn voor je huisdier. Houd er daarom rekening mee en neem maatregelen als het buiten warm is.

Voor alle dieren geldt:

  • Zorg altijd voor voldoende vers drinkwater (niet ijskoud, dat geeft maagproblemen).
  • Houd rekening met het draaien van de zon bij het creëren van schaduw: waar ’s ochtends nog voldoende schaduw is kan ’s middags de volle zon op staan.

Honden
Honden kunnen niet goed transpireren en raken veel eerder oververhit dan mensen. Ze kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen. Behalve in hun voetzooltjes hebben ze nergens zweetklieren. Zorg er voor dat de hond bij warm weer een plek in de schaduw heeft. Laat hem nooit achter in een auto of in een warme tent of caravan. Ook al staat een auto in de schaduw en is het raampje open; de temperatuur kan snel oplopen! Laat de hond dus ook niet voor een korte boodschap “even” in de auto.

Zorg natuurlijk voor voldoende en vers drinkwater. Als de hond van zwemmen houdt dan is dat een goede manier om af te koelen, pas wel op voor de mogelijkheid van botulisme, (vergiftiging van water door bacterie) daar kan hij ziek van worden. Er zijn voor honden ook speciale koelteproducten te krijgen, zoals een koeltematje of koelte-halsband. Deze zijn gevuld met een materiaal dat de koelte lang vast kan houden. Let wel op dat de hond niet op het materiaal kan kauwen, dus alleen onder toezicht gebruiken! Honden liggen bij warm weer ook graag op koele plekken, geef ze die gelegenheid. Asfalt en bestrating worden heet in de zon. Maak geen lange wandelingen in de hitte maar plan deze aan het begin of eind van de dag. Ga zeker niet met uw hond fietsen! Als u uw hond meeneemt naar het strand check dan of het zand heet aanvoelt en zorg voor een parasol voor schaduw.

Wat te doen bij een oververhitte hond in de auto?

  • Direct 112 bellen = een noodgeval!
  • Tik vervolgens een ruit in (niet de ruit naast de hond) en haal de hond uit de auto.

Verschijnselen van hitteshock:

  • hijgen, kwijlen, braken, eventueel bloederige diarree
  • de slijmvliezen worden grauw en bleekblauw
  • hond wordt apathisch en reageert niet meer op normale prikkels

Wat te doen bij hitteshock:

  • breng de hond z.s.m. naar een koele plek
  • bedek de hond met natte doeken (niet ijskoud, dan raakt de hond onderkoeld), leg deze ook in de liezen van de hond
  • als de hond goed bij zijn positieven is mag hij kleine beetjes water drinken (met tussenpozen)
  • ga altijd ter controle naar de dierenarts

Katten
Katten zoeken vaak zelf een koel plekje als ze het te warm krijgen. Zorg ervoor dat uw kat schaduw heeft of naar binnen kan. Sluit de kat niet op in een schuur die in de volle zon staat. Heeft u een schuilhok voor een verwilderde zwerfkat? Zorg er dan voor dat deze in de schaduw staat. Als de kat niet zelf kan kiezen, bijvoorbeeld als u hem in een warme auto moet vervoeren, dan moet u wel oppassen voor oververhitting. Laat ook bij warm weer een kat nooit in een auto achter!

Konijn
Konijnen zijn van nature gewend om in een koel hol onder de grond te kunnen zitten. Ze kunnen slecht tegen de warmte. Al vanaf een graad of 25 krijgen zij het moeilijk. Het is belangrijk dat ze zich kunnen terug trekken in de schaduw onder of achter het hok, of op koel gras. Nog beter is het als de dieren aarde tot hun beschikking hebben. Konijnen die kunnen graven zullen nooit oververhit raken; ze graven een koele plek voor zichzelf. Zet het konijnenhok dus sowieso nooit in de zon! Als de temperaturen op gaan lopen boven de 25°C is alleen schaduw niet voldoende. U kunt zelf ‘koelelementen’ maken voor uw konijn door plastic flessen voor twee derde met water te vullen en in de vriezer te leggen (geen glazen fles gebruiken, deze kan barsten door het uitzettende ijs!). Als u deze bij het konijn legt, eventueel gewikkeld in een oude theedoek zodat het konijn zijn neus niet kan ‘branden’ aan de ijskoude fles, kan het konijn er tegen aan of in de buurt gaan liggen. Een andere manier om het hok te koelen is door er een nat laken over te hangen, door het verdampingsproces zal het hok afkoelen. Maak het laken weer nat als deze (bijna) droog is. Als het hok op een verhoging staat, kunt u tevens de grond onder het hok natmaken.

Werken deze maatregelen niet en wordt het te warm voor de konijnen, haal de dieren dan naar binnen en geef ze een koele plek. Hang enkele malen per dag vers drinkwater op. Verschoon het hok extra vaak, omdat broeierige plekken allerlei ongedierte aantrekken. Controleer de dieren dagelijks op huidmadenziekte! Let op diarree: bij warmte kunnen konijnen die diarree hebben erg snel uitdrogen. Ook is de diarree aantrekkelijk voor vliegen (maden) en andere ongewenste dieren. Schakel bij diarree een dierenarts in. Geeft u groen of versvoer, haal het restant dan halverwege de dag weg. Gaat een konijn zich lusteloos gedragen en slechter eten, dan moeten alle alarmbellen gaan rinkelen. De kans is groot dat het konijn het te warm heeft. Als dit te lang duurt zal het konijn steeds slomer worden. Als u dit merkt bij uw konijn, aarzel dan niet en haal het dier onmiddellijk naar binnen in een koele omgeving. Schakel vervolgens een dierenarts in. Het kan een kwestie zijn van leven of dood.

Knaagdieren
Ook knaagdieren zoals cavia’s, hamsters of ratten kunnen het flink warm krijgen. Help hen afkoelen met behulp van bevroren waterflessen (geen glas, let erop dat ze er niet aan knagen), koude stenen of een droge handdoek die even in de vriezer heeft gelegen. Heeft u een plastic bodembak, dan kunt u eventueel onder het hok (dus aan de buitenkant!) diepvrieselementen leggen. Natuurlijk zet u het hok nooit in de zon!

Vogels
Een vogel die het warm heeft, is te herkennen aan opgezette veren, gespreide vleugels en een geopende snavel. Vogelkooien mogen niet (volledig) in de zon staan, ook niet binnen achter een raam. Schaduw is eenvoudig te creëren door een doek over (een deel van) de kooi te leggen. Zet deze vast met knijpers, zodat hij er niet af glijdt of waait. Vogels die het lekker vinden om te badderen geeft u regelmatig een badje met vers water of een douche met de plantenspuit. Houd er rekening mee dat warmte opstijgt. Heeft u een vogelkooi hangen, dan kunt u deze bij erg warm weer wellicht beter op de grond zetten. Pas dan wel op met tocht en uiteraard moet de kooi veilig staan voor honden, katten of kleine kinderen! Heeft u een buitenvolière of een kippenhok, zorg ook dan voor schaduw met behulp van een parasol of een wit, eventueel nat gemaakt laken.

Terrarium en aquarium
Vissen, reptielen en amfibieën dienen uit de zon gehouden te worden. Deze dieren kunnen hun eigen temperatuur niet reguleren en kunnen oververhit raken als hun onderkomens in de zon komen te staan of in een ruimte staan waar de temperatuur hoog op kan lopen. Denk er ook aan dat u rekening houdt met de beweging van de zon. Als u weggaat kunnen de dieren in de schaduw staan terwijl er een paar uur later de volle zon op staat. Gordijnen voor 90 procent sluiten of de zonnewering laten zakken is vaak afdoende om oververhitting door de zon te voorkomen. De kamers waar de bakken staan dienen ook voldoende geventileerd te worden.

Hobbydieren
Geiten, schapen, paarden en andere buiten lopende dieren hebben graag schaduwplekken. Zorg in elk geval altijd voor vers drinkwater. Vul indien nodig meerdere malen per dag het water bij, paarden kunnen wel 50 liter per dag drinken. Drinkbakken dienen dagelijks schoongemaakt te worden. Bij warm weer kunnen zich in vervuild water makkelijk bacteriën ontwikkelen waar dieren ziek van kunnen worden. Schapen moeten uiteraard geschoren zijn. Ga met een paard niet op het heetst van de dag rijden of trainen.

Bron: Dierenbescherming Haaglanden

Plaats een reactie