Het leven van een geit

In Nederland worden de meeste geiten gehouden voor hun melk. Maar wat gebeurt er met de mannetjesgeiten, de bokjes? Die zijn maar een lastig bijproduct.

Meteen na de geboorte wordt het lammetje van zijn of haar moeder gescheiden. Moeders melk is immers bestemd voor menselijke consumptie. Een op de tien lammetjes sterft te vroeg. Dit komt door ziektes die vooral worden veroorzaakt doordat ze niet bij hun moeder mogen blijven.

De vrouwelijke lammetjes worden opgefokt om zelf melkgeit te worden. De bokjes zijn een lastig bijproduct. Ze geven geen melk en in Nederland is er weinig vraag naar geitenvlees. De sector werkt aan een goede oplossing, zoals afmesten in Nederland of ‘duurmelken’, wat betekent dat geiten twee jaar achtereen melk geven zonder te hoeven bevallen. Maar op dit moment wordt nog steeds een op de vijf bokjes op internationaal transport gezet naar Zuid-Europa, waar de vraag naar geitenvlees groter is.

Een deel van de geiten worden op jonge leeftijd onthoornd. Dit om te voorkomen dat de dieren elkaar niet verwonden als ze opeengepakt in de stal staan. Onthoornen gebeurt altijd onder verdoving, maar aan de napijn wordt niets gedaan.

Een geit krijgt haar eerste lammetje als ze een jaar oud is. Ze krijgt per keer één tot drie lammetjes. Op de meeste houderijen worden de geiten elk jaar opnieuw gedekt. Het overgrote deel van de geiten wordt altijd binnen op stal gehouden.  Op de stalvloer is wel een pak stro aanwezig. Ze worden in groepen van 50 tot 250 dieren gehouden en hebben 1,5 à 2 vierkante meter leefruimte per dier.

Een geit produceert 1.000 liter melk per jaar. Zodra de melkproductie daalt, wordt de geit geslacht. De geitensector groeit enorm snel. Vanaf 2000 is het aantal geitenbedrijven met 26 procent gestegen tot 362 bedrijven in 2013. Een gemiddeld bedrijf telt zo’n 500-700 melkgeiten, maar er zijn ook industriële bedrijven met 3000 geiten.

De ergste misstanden:

  • Geiten staan hun hele leven binnen op stal.
  • Lammetjes worden direct bij hun moeder weggehaald.
  • 1 op de 5 bokjes gaat op langdurig internationaal transport.
  • Bijna alle geiten worden onthoornd.

Cijfers

  • In ons land leven 270.000 melkgeiten.
  • 1 op de 5 jonge bokjes wordt op transport gezet naar Zuid-Europa.
  • Jaarlijks worden 132.000 geiten geslacht in Nederland.
  • Een geit geeft al 1.000 liter melk per jaar.

.
Bron: Wakker Dier

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s