Waarom bont heel erg fout is

Dacht je dat echt bont niet meer verkocht werd? Niets is minder waar. Zowel in dure als goedkope winkels vind je bontkragen van echt bont. Veel jassen hebben kragen van gevilde vossen of zijn gevoerd met konijnenvacht. Ook in schoenen zijn soms dode konijnen verwerkt. Voor bont worden dieren mishandeld en vermoord.

Pelsdieren
Bont is de afgestroopte huid van konijnen, vossen, nertsen, wasberen of andere dieren. Het meeste bont komt van pelsfokkerijen. Hier zitten dieren 6 tot 9 maanden gevangen in kooien, waarna ze vergast, geëlektrocuteerd of de nek omgedraaid worden. Nertsen die niet mogen zwemmen, konijnen die geen holletjes kunnen graven, vossen die nooit zullen rennen, alleen omdat mensen bont willen dragen. Sommige dieren, zoals wasberen, worden met wildklemmen uit de natuur gevangen. Een wildklem slaat dicht als het dier erop stapt. Het dier sterft aan bloedverlies, verhongering, uitdroging of als de bonthandelaar na enkele dagen het dier doodknuppelt. Er is niets elegant, modieus, cool of hip aan het dood maken van weerloze dieren.

Mode en winkels
Sommige mode-ontwerpers zoals Frans Molenaar of Victor&Rolf gebruiken bont. De bont-industrie geeft jonge ontwerpers gratis bont, om het gebruik te stimuleren. Nadat in de jaren 80 bont bijna niet meer verkocht werd, ligt het nu weer in de schappen. In plaats van hele bontjassen, worden vooral kragen, voeringen en accessoires van dieren gemaakt. Zo komt bont ongemerkt terug in de mode. Vaak zijn de bontproducten niet veel duurder dan andere kleding.

Bont herkennen
Echt bont is op verschillende manieren van nep te onderscheiden. Zo voelt nep bont vaak wat stug aan en is echt bont een stuk zachter. Vergelijk het bijvoorbeeld eens met een konijn of kat. De haren bestaan vanaf aanzet tot punt uit verschillende kleuren en hebben er vaak wat donshaartjes tussen zitten. Ook waait echt bont makkelijker met de wind mee en gaan ze direct uit elkaar wanneer men ertegen blaast.

Eerder zat echt bont altijd vast aan wit leer, maar tegenwoordig kan dit ook bevestigd zijn aan gaas of ander materiaal. Een goede test die nog wel werkt is door er een stukje af te knippen en het in de fik te zetten. Echt bont verschroeid meteen en ruikt naar haar, terwijl nep bont vooral naar plastic ruikt.

Helaas komt het ook voor dat bont met chemicaliën wordt bewerkt waardoor het nep lijkt. Het is niet verplicht op het etiket te vermelden dat er bont is gebruikt, dus wordt het vaak verkocht als nep bont. Om dus zeker te weten dat je niet rondloopt met een stukje dierenleed om je nek is het beter ook geen nep bont te kopen.

Het doden
Veel winkels en pelsdierfokkers claimen dat dieren gehouden worden onder alle wettelijke verplichtingen en dus goed verzorgd worden en humaan gedood.Niets is minder waar; aan wetgeving voldoen is erg makkelijk als er geen wetgeving voor is.Dieren worden ofwel uit het wild gevangen of levenslang in kleine kooitjes gehouden. Als ze daar al niet zijn overleden – wat regelmatig gebeurt door stress en verwondingen – sterven ze een gruweldood. Manieren die veel worden gebruikt zijn anale elektrocutie en vergassing. In China worden veel dieren zelfs levend gevild, omdat daar geen enkele wetgeving bestaat omtrent dierenwelzijn.

De leugens
Trap dus niet in de leugens:-bont is nooit diervriendelijk; moord is moord en iemand vermoorden is niet een vriendelijk iets.-bont is niet goed voor het milieu; bont is een rottend stuk huid van een lijk die goed gehouden wordt met ontzettend veel chemicaliën-vaak claimen fokkers dat een verbod het dierenleed alleen maar groter zal maken, omdat de industrie dan naar het buitenland zal gaan. Dit is echter niet het geval. Hoewel Nederland weliswaar wetgeving heeft omtrent dierenwelzijn gaat dit lang niet ver genoeg. Bovendien worden regels vaak niet eens nageleefd. Bovendien zou een fokverbod samen kunnen gaan met een importverbod. Daarnaast is het goed om als land een statement te maken dat bont een overbodige en verschrikkelijke luxe is.

Geef geen geld aan moordenaars, boycot winkels waar bont verkocht wordt! 

Loop demonstraties, ga flyeren en vertel iedereen van deze horror die nog steeds dagelijks plaatsvindt.

Bron: Respect voor Dieren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s