Doll Face Dancing Monkeys (dansende apen) van Indonesië

Ooit ontstaan als vermaak voor arme kinderen in de dorpen is de ‘dansende apen’ business uitgegroeid tot een bloeiende industrie in vele regio’s in Indonesië.

Elke dag verblijven uitgeputte en ernstig ondervoed makaken, de zogenaamde ‘topeng monyet’, gekleed in groteske kostuums, maskers en plastic acryl pruiken, in de hete zon aan de rand van drukke wegen, in de verstikkende dampen van het verkeer waar ze gedwongen worden te ‘dansen’ op commando. Dit uiteraard om geld af te troggelen van onnozele toeristen. De ‘verzorgers’ van de makaken liggen iets verderop in de schaduw vanwaar zij de apen dwingen te ‘dansen’ door continu aan de zware keten te trekken die om hun nek zitten. Veertig procent van de makaken overleeft de training niet eens.

Jaarlijks worden meer dan 3000 makaken illegaal geroofd uit de bossen van Sumatra. De ongeboren aapjes worden uit het lichaam van hun stervende moeder gesneden. Stropers krijgen ongeveer $2 per makaak betaald, een volledig opgeleide makaak kan wel $135 opleveren.

De meeste van deze aapjes worden gebruikt voor onderzoek bij farmaceutische bedrijven en universiteiten (proefdieren), de rest wordt op de markt verkocht als huisdier of om na training te gaan ‘optreden’ bij ‘straatartiesten’.

De training die op zeer jonge leeftijd al begint duurt vier tot zes maanden, zes tot zeven uur per dag martelingen om de makaak te leren rechtop te lopen en eenvoudige trucjes te doen. De makaken die deze training overleven zullen vijf tot tien jaar lang dagelijks kunstjes moeten doen, totdat zij hun verstand verliezen of agressief worden. Op dat moment worden ze verkocht aan gespecialiseerde restaurants van exotische gerechten, waar zij geserveerd zullen worden als een ‘hersenen van een levende aap maaltijd’.

In Jakarta is het inmiddels verboden om makaken op deze manier uit te buiten, maar in de rest van Indonesië is dit nog niet het geval. Nadat de eerste elf apen in beslag genomen waren, doken veel ‘apenbazen’ onder of verplaatste zich naar andere gebieden zoals West Java, waar ze nog steeds actief zijn.

Het plan in 2011 was om de makaken op te kopen voor $90 per stuk en de apenbazen een beroepsopleiding aan te bieden en hulp bij het zoeken naar werk, de apen zouden worden opgenomen in een lokale dierentuin. In 2011 zijn 81 makaken in beslag genomen. De dieren konden echter niet terecht bij dierentuinen, men wilde ze niet opnemen. Uiteindelijk zijn ze opgevangen door Stichting JAAN. Op 14 dieren na, die zijn ingeslapen wegens ernstige ziekten. In 2012 is een groep van 40 apen opgenomen en in 2013 ongeveer 350.

Bron: Speak up for the Voiceless

 

Een reactie op “Doll Face Dancing Monkeys (dansende apen) van Indonesië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s