Eindstation: het slachthuis (+video)

Alle runderen, varkens, kippen en andere dieren die de vee-industrie en het transport hebben overleefd worden uiteindelijk geslacht. Dieren die zich in een slachthuis bevinden, wachtend op hun dood, kunnen de slachting van de dieren die hen voor zijn gegaan ruiken, horen en vaak zelfs zien. Wanneer een dier probeert te ontsnappen aan zijn beulen raken de slachthuismedewerkers vaak gefrustreerd door de vertraging en de hoge werkdruk en het gebeurt dan ook regelmatig dat dieren uit frustratie worden mishandelen.

In Nederland worden elke dag meer dan 1.7 miljoen dieren gedood. Dat zijn er gemiddeld 1.200 per minuut, dag en nacht, jaar in jaar uit. (update 2019)

Slachten
Bijna alle dieren gaan na een leven in de vee-industrie, in een veewagen op weg naar het slachthuis. In het slachthuis wacht hen een stressvolle periode totdat ze geslacht worden. Soms moeten de dieren lang wachten onder slechte omstandigheden of worden ze ruw met stroomstoten de slachtlijn in gejaagd. Vooral voor gewonde dieren is dit erg stressvol. De meeste dieren worden verdoofd, zodat ze tijdens de slacht geen pijn voelen. Zodra ze verdoofd zijn, worden de dieren direct aangesneden en bloeden ze dood. Verdoving is verplicht voor zoogdieren en vogels, maar vissen worden nog steeds onverdoofd geslacht. In de praktijk is de verdoving niet altijd goed, bijvoorbeeld door machinale fouten, verouderd materiaal of onkundig personeel. Een klein percentage (ongeveer 1 procent) van de zoogdieren en vogels krijgt geen verdoving. Zij worden onverdoofd geslacht als onderdeel van rituele slacht uit geloofsovertuiging.

Varkens
In Nederland worden er twee methoden gebruikt om varkens te verdoven: elektrische verdoving en bedwelming met CO2-gas. Voor de elektrische verdoving wordt het varken gescheiden van de groep, wat veel stress veroorzaakt. Daarna worden elektrodes met klemmen vastgezet op de kop. Als de elektrische schok goed wordt uitgevoerd, is het varken binnen een seconde buiten bewustzijn. Maar dan moet de bedwelmingsapparatuur wel goed zijn onderhouden en juist zijn afgesteld, het personeel goed opgeleid zijn en de snelheid van de slachtlijn niet te hoog zijn. Voor bedwelming met CO2-gas gaan de varkens in groepen een ruimte in, die gevuld wordt met CO2. Dit is een verstikkend gas, dat pijnlijk brandt bij het inademen.  Bewusteloosheid treedt pas na enkele seconden tot minuten in, afhankelijk van het gasmengsel en het systeem. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de beste manier om varkens te verdoven met CO2-gas. Welke methode is beter: wel in de groep blijven, maar een langzamere en pijnlijke intreding van bewusteloosheid zoals bij gasverdoving? Of directe elektrocutie met de bijbehorende stress van het gescheiden worden van de groep? De meningen hierover zijn verdeeld. Ritueel slachten komt bij varkens niet voor.

 • Wat kan er mis gaan?
  Wanneer een varken niet goed verdoofd is zal het alleen lichamelijk verdoofd zijn, maar nog bij volledig bewustzijn zijn. Na de verdoving worden varkens in heet water ondergedompeld. Zijn zij nog bij bewustzijn worden ze dus levend gekookt of verdrinken.

Kippen
Kippen worden op drie verschillende manieren verdoofd, met CO2, met een elektrische schok direct op de kop en met de waterbadmethode. De waterbadmethode was tot voor kort zeer omstreden, omdat de kippen vaak onvoldoende verdoofd werden. Bij de waterbadmethode hangen de dieren ondersteboven aan een haak en worden ze met hun kop door een waterbad gehaald dat onder stroom staat. De stroomstoot zou het dier in één keer moeten verdoven, maar hiervoor was het voltage meestal te laag. Een hoger voltage dat de dieren wel verdoofd, zorgt voor bloeduitstortingen op het vlees. Miljoenen kippen werden daarom onverdoofd geslacht. Dit is sinds 2013 verboden, het voltage is nu verplicht zo hoog dat de dieren gegarandeerd bewusteloos raken. Daarom wordt deze methode nu alleen nog gebruikt voor kippen waarvan de vleeskwaliteit minder van belang is, zoals legkippen. De meeste slachterijen zijn overgestapt op CO2-verdoving.

 • Wat kan er mis gaan?
  Wanneer de kippen niet goed verdoofd zijn worden zij bij bewustzijn machinaal onthoofd waarbij de kleinere kippen de kans lopen dat niet de keel wordt doorgesneden maar dat het mes hen halverwege hun kop doorsnijdt.

Runderen
Runderen worden met een schietmasker bedwelmd. Een slagpin wordt met hoge snelheid in de hersenen geschoten, waardoor de dieren verdoofd raken. Bij kalveren wordt naast het schietmasker ook elektrocutie toegepast.

 • Wat kan er mis gaan?
  Wanneer een rund niet goed verdoofd is zal het alleen lichamelijk verdoofd zijn, maar nog bij volledig bewustzijn zijn. In deze staat wordt het aan een poot opgetakeld en de keel doorgesneden.

Schapen en geiten
Het merendeel van de schapen en geiten wordt onverdoofd geslacht. Het percentage wordt geschat op zeventig procent. Bij de reguliere slacht worden de dieren bedwelmd door elektrocutie of het schietmasker.

Vissen
Behalve bij enkele kweekvisserijen, worden vissen levend verwerkt en onverdoofd geslacht. Voor alle warmbloedige dieren geldt dat de dood snel en pijnloos moet zijn, maar bij vissen kan de doodsstrijd minuten tot urenlang duren. Soms probeert men de vissen te verdoven door ze te onderkoelen. Dit heeft slechts als resultaat dat de vissen niet meer kunnen bewegen, maar nog wel alles voelen. Dit zijn de verschillende slachtmethoden:

 • Verstikking
  Een doodsstrijd van 35 minuten (haringen) tot meer dan 4 uur (tongen en schollen).
 • Strippen
  Het levend en onverdoofd opensnijden om de organen en het bloed te verwijderen: een doodsstrijd van 10 minuten (haringen) tot 50 minuten (schollen).
 • Bevriezen
  Veel vissen worden op ijswater gegooid. Ze worden hierdoor geïmmobiliseerd, maar zijn nog wel bij bewustzijn. Daarna sterven ze een langzame dood. Hoe lang het duurt, hangt af van de temperatuur van het ijswater.
 • Levend zouten
  Dit gebeurt nog veel bij palingen die zijn bestemd voor gerookte paling. Zij worden levend – soms geïmmobiliseerd door de kou, maar niet verdoofd – in het zout gegooid dat de slijmlaag over hun hele lichaam wegbrandt. Dit is vergelijkbaar met het toebrengen van brandwonden over het hele lichaam. Gelukkig is er een methode ontwikkeld om palingen te verdoven voordat ze het zoutbad ingaan. Vanaf 2015 is verdoven verplicht.

Onverdoofd slachten
Volgens de Nederlandse wet moeten dieren snel en pijnloos worden gedood. Daarom worden dieren voor de slacht eerst verdoofd. Maar hierop kan om religieuze redenen een uitzondering worden gemaakt, zoals bij de halal en kosjere slacht. De Nederlandse staat heeft een aantal slachterijen een vergunning verleend om onverdoofd te slachten. In veel andere landen is dit verboden vanwege dierenleed.

Moslims en joden eten alleen halal en kosjer voedsel, zoals dat in hun spijswetten is vastgelegd. In beide religies geldt dat dieren op rituele wijze geslacht moeten worden. In Nederland worden hiervoor jaarlijks ongeveer een miljoen dieren onverdoofd geslacht. Een deel van dit vlees wordt geëxporteerd, ook naar landen waar het onverdoofd slachten verboden is.

 • Halal
  Halal betekent toegestaan. De regels voor wat halal is beperken zich niet alleen tot voedsel. En wat voedsel betreft gaat het over meer dan alleen de slachtmethode. Zo is het bijvoorbeeld van belang dat het dier een goed leven heeft gehad, goed gevoerd is en alleen kort op transport is geweest.  Maar Nederlands halalvlees komt over het algemeen uit de gangbare vee-industrie. Deze dieren worden formeel wel op de voorgeschreven wijze geslacht, maar de overige regels worden niet nageleefd. De kwalificatie halal is dus op zijn minst twijfelachtig te noemen. Om hier echt van te kunnen spreken, zou het vlees een combinatie van het EKO- of Dierenbeschermings-keurmerk (twee of drie sterren) met een halal-keurmerk moeten hebben. Dit is echter nog niet verkrijgbaar.
  .
 • Kosjer
  De joodse spijswetten schrijven voor dat vlees afkomstig dient te zijn van goedgekeurde dieren, die onverdoofd en op rituele wijze zijn geslacht. Het dier bloedt dood na een halssnede en het laatste bloed wordt verwijderd door het vlees te zouten. Kosjer betekent ook dat men wel rund, schaap, geit en hert mag eten, maar geen kameel, varken, paard of haas. Ook sommige vogels zijn taboe, evenals vissen zonder schubben. Zo zijn paling, garnaal en kreeft verboden. Verder mogen melk en vlees niet tijdens dezelfde maaltijd genuttigd worden.
  .
 • Dierenleed bij het onverdoofd slachten
  De overheid verleent jaarlijks vergunningen voor de rituele slacht zonder verdoving. Onverdoofd geslachte dieren voelen de pijn van het mes. Deze pijn houdt aan tot het dier bewusteloos raakt. Hoe lang dit duurt, is mede afhankelijk van de deskundigheid van de slachter (goede fixatie, snelheid van het aansnijden), de scherpte van het mes en de grootte van het dier. Bij runderen kan het oplopen tot wel drie minuten. Met name geiten, schapen en kippen worden ritueel en onverdoofd geslacht. Veel imams en moslims vinden dat reversibel (omkeerbaar) verdoven ook halal is. Dit betekent dat het dier voor de slacht wel wordt verdoofd, maar theoretisch nog uit deze verdoving zou kunnen ontwaken. Een deel van het Nederlandse halalvlees wordt op deze wijze, en dus verdoofd, geslacht.

Cijfers
In 2013 werden in Nederland geslacht:

 • 551.9 miljoen kippen
 • 14 miljoen varkens
 • 1,9 miljoen runderen
 • 0,5 miljoen schapen
 • 0,1 miljoen geiten
 • ca. 10 miljoen kweekvissen

In 2017 werden in alle Nederlandse slachthuizen samen 627.511.800 dieren gedood:

 • per jaar: 627.511.800 dieren
 • per dag: 1.719.210 dieren
 • per uur: 71.634 dieren
 • per minuut: 1.194 dieren
 • per seconde: 20 dieren

Bron: Diversen

Een slachthuis is de donkerste plek ter wereld waar onschuldige dieren worden vermoord voor de lekkere trek van mensen. Deze video laat vijf individuen zien die de dood in het slachthuis moeten ervaren, een ervaring waar wij ons als mens zijnde geen voorstelling van kunnen maken.

Zie ook: Slachthuizen

3 reacties op ‘Eindstation: het slachthuis (+video)

 1. Wat ben ik blij dat ik vegetarisch ben.Elk dier verdiend het om te leven.De reden dat ik depressief ben in dit leven, komt door een heel groot deel door al het dierenleed.Intens triest voor al deze dieren.Ik wou dat ik elk dier uit die godvergeten schlachthuizen kon halen.Dit verdienen de dieren absoluut niet.Er is maar 1 manier iedereen moet STOPPEN met het eten van vlees.Er zijn genoeg andere alternatieven.En degene die maar lekker door blijven eten met vlees, allemaal maar eens mee laten kijken in een schlachthuis.Zien ze zelf hoe die dieren lijden.In plaats van elke keer maar weer die kop in het zand te steken.Hartstikke hypocriet.

  Liked by 1 persoon

  1. Dieren worden niet alleen geslacht om hun vlees. Ook melkkoeien, kalfjes en legkippen belanden in het slachthuis wanneer ze niet (meer) nuttig zijn voor de zuivel en eierindustrie. Dus je voorkomt dit alleen optimaal wanneer je helemaal geen dierlijke producten meer eet.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s